Uzman Klinik Psikolog Kevser Baysal • 15 Şubat 2021 • 5 dakikada okunabilir
İletişimde çok etkili kriterlerden olan empati ve vücut dilini gözden kaçırmak imkansızdır. Toplum olarak biz bilincini geliştirmenin en etkili yolu empatiden geçer. Empati kurmak, karşımızda olan bireyin duygu ve düşüncelerini anlamak veya onun baktığı açıdan dünyaya bakmak diyebiliriz.
Empati kurmadan önce vücut dili, bilinçaltı, sözlü ve sözsüz mesajları anlamak ve benimsemek çok daha verimli olacaktır. Vücut dilinin verdiği mesajları anlamak iletişim için önemli bir kriterdir. Bunu daha ayrıntılı anlamanız için örnek vermek isterim. Televizyonda bir şeyler izlerken sesi kapatın ve olanı biteni izleyin. Aslında nasıl bir iletişim içerisinde olduklarını beden dili ile gözlemlemek mümkün olacaktır. Daha sonrasında sizlerden televizyonun sesini açmanızı rica edeceğim. Vücut dili ile söylenenler arasında ki uyumun senkronize oluşuna şahit olacaksınızdır. Bizler aslında iletişime geçerken ve fark etmeden dış dünyaya bazı mesaj ve sinyaller yollamış oluruz. Kelimeler zihnimizden geçer ve kelime oyunu içerisinde olup yalan söylemek mümkündür fakat vücut dili bizlerin kontrol dışında olduğu için hep doğruyu ifade edecektir. Bu yüzden ifade ettiğimiz kelimelerin ve sergilediğimiz davranışın jest ve mimiklerimizle uyumlu olması etkili ve sağlıklı bir iletişimin başlangıcı olacaktır. Vücut dili iç dünyanın dışa vurum halidir. Örneğin tehdit eden kişinin parmağı hava da sallanırken, özgür hisseden kişinin yüzünde tebessüm söz konusudur. Böylelikle karşımızda ki kişiyi daha iyi anlamamıza katkı sağlayacaktır.
Bilinç ve bilinç dışı bir buz dağına benzetilmiştir. Bilinç altı için buzdağının görünmeyen kısmı diyebiliriz. Buz dağının üstünde ki kısım için bilinçtir. Bilinç aslında sözel dille ifade edilen kısımdır. Bilinç dışı ise kontrol dışında gerçekleşerek vücut dilini temsil eden alandır. Asıl niyet ise vücut dilindedir. Bilinç dışı aslında yanakların ve kulakların kızarmasına, göz bebeğinin büyümesine, ellerin ve sesin titremesinde aktif rol oynar. Düşünün ki, bir insan ile ilk karşılaşmanız. Anlamlandıramadığınız halde bir türlü o kişi ile elektriğiniz tutmadı. Aslında bilinç dışı nedenini biliyor ama bilinç düzeyinde bulunan siz nedenini anlamadan antipati geliştirmiş oluyorsunuz.
Babalar televizyon izlerken ben seni dinliyorum sen konuşmaya devam et gibi cümleler kuruyor veya müdürler, şu anda çok yoğunum proje yetiştirmem gerekiyor sen söyle ben seni dinliyorum şeklinde iletişime geçmeye çalışıyorlar. Aslında burada gerçek iletişim kaybetmiş olunuyor. İletişim esnasında kişinin yüzüne bakmak, duygularını karşılamak, asıl niyetini anlamak için vücut dilinde ki mesajlara odaklanmak veya anlamlandırmak en önemli kriterdir. Unutmamalıyız ki, kendi ve karşımızda olan kişinin vücut dilini gözlemleyerek hangi benlik alanlarından bizimle iletişime girdiğini çok çabuk anlamak mümkündür.
Not: Bu içerik yalnızca bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır ve terapi sürecinin yerini kesinlikle tutmaz. Psikolojik durumunuzu yönetme süreciniz yorucu ve zor geçiyor ise lütfen profesyonel yardım almayı hedefleyin.