Uzman Klinik Psikolog Kevser Baysal • 18 Eylül 2023 - 5 dk • 5 dakikada okunabilir
Çocuklarda görülen okula gitmeye karşı direnç sonucu ortaya çıkan korku ve buna bağlı olarak gelişen kaygıya okul kaygısı denir. Çocuk için okul ortamı bir bilinmezlik olup yeni arkadaşlarının olduğu, çeşitli sorumlulukların üstüne yüklendiği, öğretmen gibi farklı figürler tanıyıp iletişime geçtiği bir süreçtir. Bu süreçte okul kaygısı birçok şekilde görülebilir. Örneğin çocuğun okula gitmeyi reddetmesi, okula bırakıldığında ağlama krizleri yaşanması, çocukta görülen baş ağrısı veya mide bulantısı, öfke nöbetleri, okul hakkında olumsuz sözler sarf etmesi çocuğun okula gitmeye karşı kaygısının olduğunun göstergeleridir. Çocuğun okula karşı kaygı duymasının birçok nedeni vardır. Okul kaygısının ilk nedeni çocuğun anne ve babasından veya bakım vereninden ayrılarak başka bir yaşantıya geçmesinden kaynaklanabilmektedir.
Ebeveynlerinden ve bakım vereninden ilk kez ayrılan çocuklar alıştıkları ortamdan ayrıldıklarından dolayı kaygılanabilirler. Bir diğer neden ise yeni bir ortama giren çocuk, farklı insanlarla iletişim kurmakta zorlanmasından dolayı kaygılabilir. Arkadaş edinme konusunda zorlanan çocuklar yalnız kalma düşüncesinden dolayı kaygılabilirler. Ayrıca anne baba dışında öğretmen gibi yeni otorite figürleri tanımak ve onlarla iletişime geçmek çocuk için zorlayıcı bir durumdur. Veliler tarafından çocuğa öğretmenin kızgın, çok kuralcı ve katı bir kişilik olarak tanıtılması çocuğun daha çok korkmasına ve bunun sonucunda daha çok kaygılanmasına neden olacaktır.
Okul kaygısının bir diğer nedeni ise çocuğun sorumluluk alması ve ebeveynlerin yüksek beklentiler içinde olmasıdır. Çocuğun yeni bir sorumluluğa dahil olması ve bu sorumluluğu yapıp yapamayacağına dair stres yaşaması ayrıca ailelerin de yüksek beklentileri ile çocuğu zorlaması çocuğun okulda performans kaygısı yaşamasına ve okuldan uzaklaşmasına neden olacaktır. Çocukların okul kaygısını en az seviyede hissetmeleri için oryantasyon sürecinde ebeveynler ve öğretmenler işbirliği içinde çocuğa okulu tanıtmalı ve okulun iyi bir ortam olduğu izlenimi kazandırılmalı. Eğer çocuk okul kaygısını yoğun bir biçimde yaşıyorsa mutlaka profesyonel bir destek almalıdır.
Not: Bu içerik yalnızca bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır ve terapi sürecinin yerini kesinlikle tutmaz. Psikolojik durumunuzu yönetme süreciniz yorucu ve zor geçiyor ise lütfen profesyonel yardım almayı hedefleyin.
Yazar: Pelinsu Ürek, Stajyer Psikolog
Düzenleyen: Kevser Baysal, Uzman Klinik Psikolog
Düzenleyen: Kevser Baysal, Uzman Klinik Psikolog